نيني سايت
ارائه خدمات روانشناسي

عق زدن نوزاد نوعي مكانيزم دفاعي و بازتاب براي دفاع از خود است. اين عمل مانع از خفگي نوزاد مي‌شود. نوزاد با عق زدن مانع از پرتاب جسم غذايي به داخل ريه ها مي‌شود. شما اين رفلاكس را در مواقعي كه شير زياد مي‌خورند، يا غذاهاي جامد مصرف مي‌كنند، يا علاقه اي به پستونك ندارند و يا توانايي بلعيدن ندارند مي‌بينيد. پس هنگام عق زدن نوزاد نترسيد و كودك را به حال خود رها كنيد. او خودش مديريت درست را بلد است. بازتاب عق زدن براي بقاي نوزاد ضروري است. در ادامه به طور كامل در مورد اين بازتاب، علل و راه هاي جلوگيري از آن توضيحاتي داده ايم. اگر در اين باره نياز به راهنمايي متخصصين داريد، حتما براي دريافت مشاوره كودك كليك كنيد.

منبع: عق زدن نوزاد | علت و درمان اوق زدن نوزاد

عق زدن نوزاد

عق زدن نوزاد پاسخ خودكار عضلاني و نوعي رفلاكس غير عمدي است. در اين عمل مواد غذايي يا جسم خارجي به خارج از گلو و به سمت دهان پرتاب مي‌شود. عق زدن نوزاد را از خفگي در امان نگه مي‌دارد. اين عمل در نوزادان از حساسيت بالايي برخوردار است اما به مرور از حساسيت آن كاسته مي‌شود. عق زدن از خفگي نوزاد جلوگيري مي‌كند و زماني كه نوزاد قادر به جويدن و بلعيدن نيست شروع به عق زدن مي‌كند.

اگر نوزادي توانايي عق زدن نداشته باشد مواد غذايي به مسير ريه وارد مي‌شوند و موجب مسدوديت مجراي تنفسي خواهند شد. عق زدن نوزاد مانع از اين انسداد مي‌شود. اگر اين عمل انجام نشود خطرات جدي نوزاد را تهديد مي‌كند. اما نگران نباشيد، همه نوزادان به طور ذاتي داراي اين توانايي براي حافظت از جان خود هستند.

بازتاب عق زدن نوزاد

نوزادان از زماني كه به دنيا مي‌آيند شروع به كسب تجربه مي‌كند. نوزاد بازتاب ها را از بدو تولد با خود همراه دارند و براي دريافت، درك، مكيدن و … از بازتاب ها استفاده مي‌كند. بازناب عق زدن از بدو تولد وجود دارد و تا آخر عمر ادامه مي‌يابد. بازتاب عق زدن به منظور صاف كردن گلو است و عملكرد احتمالي آن جلوگيري از خفه شدن است.

البته بزرگسالان كنترل بيشتري روي اين بازتاب دارند. اما بازهم شما با وارد كردن جسمي در انتهاي گلو مي توانيد اين بازتاب را مشاهده كنيد.

دلايل عق زدن نوزاد

عق زدن نوزاد دلايل مختلفي دارد كه بيشتر بستگي به نوع غذا و موارد ديگر دارد. اما عمده دليل عق زدن نوزادان شير خوردن سريع يا بيش از اندازه است. در ادامه با دلايل عق زدن‌نوزاد اشاره كرده‌ايم.

1. شيشه شير غير استاندارد

يكي از دلايل عق زدن نوزاد غير استاندارد بودن شيشه هاي شير است. شيشيه شيرهايي كه نوك بزرگ دارند نوزادان را بيشتر براي عق زدن تشويق مي‌كند. علاوه بر نوك شيشه شير، زماني كه سوراخ دهانه نوك شيشه شير بزرگ باشد باعث سرازيري بيش از حد شير مي‌شود و در نهايت عمل عق زدن نوزاد اتفاق مي‌افتد.

2. عدم علاقه به پستونك

نوزادان تازه متولد شده به دليل عدم علاقه به شيشه شير و پستونك با خوردن آن ها شروع به عق زدن مي‌كنند. پس گاهي عق زدن نوزاد به دليل بلد نبودن استفاده از پستونك اتفاق مي‌افتد.

3. غذاهاي جامد

از اصلي ترين علل عق زدن نوزاد تغذيه غذاهاي جامد است. نوزادان در ابتدا مهارتي در جويدن غذا ندارند و به همين دليل شروع به عق زدن مي‌كنند. جويدن و بلعيدن برخي از غذاها براي نوزادان سخت است و باعث رفلاكس مي‌شود. حتي غذاهاي پوره اي نيز به دليل ناتواني نوزاد در بلعيدن باعث بالا آوردن مي‌شود.

عق زدن نوزاد گاهي به دليل عدم علاقه به طعم غذا و خوردن غذاهاي نا آشنا نيز ممكن است، رخ دهد. در اين مواقع سعي كنيد با تغيير طعم ها، مزه دلخواه فرزند تان را پيدا كنيد. از غذا دادن به او خسته نشويد.

دلايل عق زدن زياد نوزاد

عق زدن نوزاد زماني كه بيش از اندازه باشد دلايل مخصوص به خودش را دارد كه در ادامه شرح داده‌ايم. اگر نوزاد بي اشتها نيز بود حتما به متخصص مراجعه كنيد.

  • يكي از دلايل زياد عق زدن نوزاد، عدم هماهنگي دهان، زبان و فك ها در نوزادان است.
  • نوزاد بلعيدن و جويدن را بلد نيست.
  • نوزاد مبتلا به اختلالات عصبي است.
  • نوزاد به ناهنجاري هاي شناختي دهان و دندان دچار است.
  • بافت غذا سخت و ضخيم است.
  • مصرف بيش از اندازه شير.
  • نوزاد لثه قوي اي براي خوردن‌ندارد.

تفاوت عق زدن نوزاد با خفگي

خفگي نوزاد عق زدن نوزاد
خفگي واكنشي تصادفي است و مكانيزم دفاعي نيست. نوزاد براي جلوگيري از خفگي از عمل عق زدن استفاده مي‌كند. اين عمل مكانيزم دفاعي است.
لب نوزاد به رنگ آبي در مي‌آيد. صورت نوزاد قرمز روشن مي‌شود و زبان به بيرون مي‌آيد.
براي خارج كردن مواد غذايي نياز به كمك هاي اوليه است. زيرا مجاري تنفسي نوزاد مسدود شده‌است. هنگام عق زدن نوزاد دخالت نكنيد، خود نوزاد اين عمل را مديريت مي‌كند. دخالت شما موجب خفگي او مي‌شود.
نوزاد ساكت است و در برابر هرگونه ساخت سر و صدا ناتوان است. بزاق دهان ترشح مي‌شود يا سرفه براي پاكسازي دهان اتفاق مي‌افتد.

راهكار براي جلوگيري از عق زدن نوزاد

  1. آرامش نوزاد را قبل از شروع به غذا فراهم كنيد.
  2. هرگز بيش از اندازه به نوزاد غذا ندهيد.
  3. در حالت خوابيده و بازي به كودك غذا ندهيد.
  4. براي نوزاد شيشه شير مناسب انتخاب كنيد.
  5. متناسب با مهارت و سن نوزاد سر شيشه مناسب انتخاب كنيد.
  6. غذا را در اندازه هاي كوچك به كودك بدهيد.
  7. از دادن غذاهايي مانند آجيل، حبه هاي انگور و پاپ كورن خودداري كنيد.
  8. زماني به كودك غذاي جامد بدهيد كه اطمينان از نشستن او داريد.
  9. از ميز و صندلي براي غذا خوردن كودك استفاده كنيد.
  10. عق زدن نوزاد مكانيزم دفاعي است و نوزاد خود توانايي مديريت آن را دارد. اما زماني كه اين عق زدن ها دائم اتفاق بي‌افتد و در خوردن و آشاميدن نوزاد اختلال ايجاد كند به تاخير در رشد و كمبود دريافت مواد مغذي در كودك منجر مي‌شود. در اين شرايط حتما به پزشك مراجعه كنيد.
  11. اوق زدن نوزاد بالاتر از 4 تا 6 ماه نشان از بيماري هاي پنهان است. حتي نشان از عدم مهارت در خوردن غذا است. كه بايد از متخصص در اين زمينه كمك بگيريد.

در صورت مشاهده علائم زير به پزشك مراجعه كنيد

  • سرفه ضعيف
  • از دست دادن هوشياري
  • كبودي رنگ پوست
  • عدم توانايي در گريه
  • نوزاد به سختي نفس مي‌كشد
  • بيرون ندادن صداي قابل توجه
  • هنگام تنفس سينه نوزاد به خس خس و صدا مي‌افتد.
  • هنگام دم قفسه سينه نوزاد به داخل كشيده‌مي‌شود.

كلام آخر

عق زدن نوزاد مكانيزم دفاعي در برابر خفگي است. مادران نبايد نگران اين موضوع باشند زيرا اين عمل بازتابي است كه از زمان تولد با نوزاد همراه است. نوزادان همراه خود بازتاب هايي را به همراه دارند كه در مقابل موقعيت هاي مختلف از آنها دفاع مي‌كند. اما بازتاب عق زدن به مرور زمان كمتر مي‌شود. براي كسب اطاعات بيشتر در اين زمينه مي‌توانيد از روانشناسان و مشاورين كودك كمك بگيريد و با تمامي بازتاب ها آشنا شويد. روانشناسان خبره مركز مشاوره روانشناسي نيني مايند به صورت تلفني، حضوري و آنلاين به شما در جهت بهبود مهارت هاي والدگري و ارتباطي با فرزندان‌تان خدمات ارائه مي‌دهند.

براي دريافت مشاوره در زمينه عق زدن نوزاد مي‌توانيد در هر ساعت از روز براي مشاوره تلفني كودك از طريق شماره 02191002360 با برترين متخصصان كلينيك تخصصي ني ني مايند تماس حاصل نماييد.

سوالي داريد؟ با ما تماس بگيريد

تماس با برترين مشاوران از طريق تلفن ثابت در سراسر كشور از 8 صبح الي 12 شب حتي ايام تعطيل

سراسر كشور :9099070354

جهت مشاوره تلفني با موبايل و رزرو وقت حضوري

شماره تماس با موبايل : 02191002360

منبع: عق زدن نوزاد | علت و درمان اوق زدن نوزاد

امتیاز:
بازدید: 0
برچسب:
:
[ 1401/11/22  ] [ ۱۳ ] [ ninimind ] [ ]
[ ]
.: Weblog Themes By sitearia :.

درباره وبلاگ

نويسندگان
نظرسنجی
لینک های تبادلی
فاقد لینک
تبادل لینک اتوماتیک
لینک :
خبرنامه
عضویت لغو عضویت
پيوندهای روزانه
لينكي ثبت نشده است
پنل کاربری
نام کاربری :
پسورد :
عضویت
نام کاربری :
پسورد :
تکرار پسورد:
ایمیل :
نام اصلی :
آمار
امروز : 0
دیروز : 0
افراد آنلاین : 2
همه : 0
چت باکس
موضوعات وب
موضوعي ثبت نشده است
امکانات وب